Dňami Sabinova si pripomínajú 600. výročie povýšenia na slobodné kráľovské mesto

07.06.2005 Celý región

Benefičným koncertom pod názvom Pre moje mesto začal sa večer 6. júna šesťďňový program kultúrno-spoločenských aktivít Dni Sabinova 2005. Organizuje ich mies...
Benefičným koncertom pod názvom Pre moje mesto začal sa večer 6. júna šesťďňový program kultúrno-spoločenských aktivít Dni Sabinova 2005. Organizuje ich miestna samospráva k 600. výročiu povýšenia Sabinova na slobodné kráľovské mesto.

Primátor Sabinova Peter Molčan konštatoval, že je to významný historický medzník, ktorý vyzýva \"riešiť dynamicky naše samosprávne problémy\". Naznačil tiež, že v Sabinove sa majú čím hrdiť. \"Naši predchodcovia fakt, že boli udelené výsady slobodného kráľovského mesta pocítili, pretože Sabinov od 15. storočia zhruba do 19. storočia mal veľmi priaznivý vývoj, \" podčiarkol.
Počas koncertu odovzdal primátor a predstavitelia mestského zastupiteľstva svoje ceny. Udeľujú ich od roku 1998. Medzi držiteľmi Ceny mesta Sabinova 2005 sú in memoriam Pavol Peter Gojdič a Jozef Króner. Prvý z nich ako gréckokatolícky blahoslavený biskup-mučeník začal svoju duchovnú misiu v roku 1917 ako kaplán práve v Sabinove. Króner dostal cenu za svoju nezabudnuteľnú postavu v československom filme Obchod na korze, ktorý celý natočila režisérska dvojica Ján Kadar a Elmar Klos v Sabinove v 60. rokoch. Dostali za to cenu Americkej filmovej akadémie Oscar.
V programe dní je celý rad stretnutí Sabinovčanov so svojimi hosťami z partnerských miest z Poľska, Ukrajiny, Česka, Maďarska pri rôznych príležitostiach, vystúpenia ich kultúrnych vyslancov. Mestu sa práve z toho titulu v rámci jedného projektu podarilo získať na krytie nákladov na oslavy 13 tisíc EUR, asi 500 tisíc Sk. Tvorí to asi polovicu celkovej sumy nákladov.
Samospráva pri tejto príležitosti vydala aj informačný bulletin v náklade tri tisíc kusov, ktorý okrem slovenskej má anglickú mutáciu. Vďaka prácam žiakov Základnej umeleckej školy vznikli predlohy pre jubilejné keramické podoby vykrivej veže kostola sv. Jána Krstiteľa.
Od štvrtku začne na námestí 33. Sabinovský jarmok, jeden z mála, ktorý prežil aj za socializmu. Do soboty 11. júna sa predstaví asi 300 trhovníkov.

(jj)
 

Vyberte región

mark